תאונות עבודה

תאונה (הכוונה גם לתאונת דרכים!) שארעה לשכיר או עצמאי בדרך לעבודה, בזמן עבודתו או בדרך חזרה לביתו בתום יום העבודה בתנאי שלא סטה מדרכו המקובלת סטייה של ממש, שלא לשם מילוי חובותיו כלפי מעבידו, והמבוטח העצמאי שלא לשם עיסוקו במשלח ידו.
במקרים מסויימים הביטוח הלאומי יכיר בתאונה כתאונת עבודה גם כאשר ישנה סטייה מהדרך לעבודה או ממנה כמו למשל, עצירה לצורך תפילה בבית תפילה, או ליווי ילד לגן ילדים עדיין יוגדרו כתאונת עבודה.
מחלת מקצוע
מחלה שחלה בה שכיר או עצמאי עקב עבודתו. הביטוח לאומי מכיר במחלת מקצוע בתנאי שמופיעה ברשימה סגורה בלבד כגון: מחלות עור, פגיעה בשמיעה ומחלות חסימתיות של הריאה כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים.
מיקרוטראומה
במקרה ושכיר או עצמאי חלה במחלה שאינה מופיעה ברשימה הקבועה בתקנות הביטוח הלאומי יתכן וישנה זכאות להגשת תביעה במסגרת עילת המיקרוטראומה. "תורת המיקרוטראומה" הינה יציר הפסיקה והיא נועדה לתת פתרון לעובדים שחלו במחלות עקב עבודתם אך לא מוכרות כמחלות מקצוע מכיוון שאינן מופיעות בתקנות.
מיקרוטראומה מוגדרת כמחלה הנגרמת עקב סדרה של פגיעות זעירות חוזרות ונשנות שכל אחת מהן תורמת נזק זעיר משלה עד שמתהווה במצטבר נזק רבתי שהיא המחלה עצמה, כשכל פגיעה לבדה לא גורמת לנזק אבל כולן ביחד כן.
דוגמאות
- פגיעה בשמיעה- נהג קטר, פועל ייצור העובד בתנאי רעש מזיק וכד'.
- תסמונת התעלה הקרפלית CTS- קלדניות, ספרים, מנקות וכד'.
- פריצות ובלטי דיסק בגב ובצוואר- פועלי בניין, נהגי משאית, גננים וכד'.
- מחלת הסרטן ומחלות חסימתיות של הריאה- צבעים, עובדי תעשייה, עובדים החשופים לחומרים מסוכנים וכד'.
ההטבות לנפגעי עבודה
- מימון טיפול רפואי (כולל תרופות, החזר הוצאות נסיעה וכד')
- דמי פגיעה (תשלום בגין ימי אי כושר ב-91 יום שלאחר התאונה)
- גמלת נכות מעבודה
- שיקום מקצועי (ראה הרחבה בנושא זה באתר)
- בני משפחה של נפטר שנהרג בתאונת עבודה זכאים לגמלת תלויים, הכשרה מקצועית לאלמן/ה ודמי מחיה ליתומים.
שיקום מקצועי
נכים, נכי עבודה ואלמנות זכאים, בנוסף לגמלאות המוענקות להם על יד הביטוח הלאומי, גם לשיקום מקצועי שמטרתו להכשיר את הנכים למקצוע חדש שיעזור להם להשתלב בשוק העבודה.
מי זכאי להגיש תביעה לשיקום
- נכי עבודה בעלי 10% נכות רפואית צמיתה.
- נכים שהביטוח הלאומי מעריך כי בסוף ההליך יקבעו לנכה 10% נכות לפחות.
- נכים אשר המשך עבודתם עלול לסכן את בריאותם או בטיחותם במקום העבודה.
- נכים אשר נכותם הינה נמוכה מ-10% אך הם סובלים ממחלת מקצוע.
במקרים מסוימים הביטוח לאומי אף משלם "דמי שיקום" במהלך הלימודים, החזר הוצאות עבור ספרים, הוצאות נסיעה וכד'.
חבות מעבידים
כאשר אדם נפגע בתאונת עבודה עליו למצות זכויותיו אל מול הביטוח הלאומי (כפי שסקרנו קודם). במקרים תקום לו עילה נזיקית לצורך תביעת המעסיק (בד"כ פוליסת ביטוח חבות מעבידים) או צד ג'. לצורך הוכחת תביעה מעין זו על התובע להוכיח כי המעביד ו/או צד ג' התרשלו כלפיו.
לא ניתן לקבל כפל פיצוי (מביטוח לאומי ומהמעביד) ויערך קיזוז בין גמלאות הביטוח הלאומי לבין הפיצוי שיתקבל מהמעביד או צד ג'. חשוב לציין כי לא כל תאונת עבודה מזכה בפיצוי מהמעביד ו/או צד ג' ולכן יש לבחון היטב כל מקרה לגופו.
יש להדגיש כי הדרך לקבלת הפיצויים, ההטבות והשירותים עקב תאונות עבודה מורכבת סבוכה. על כן, מומלץ להסתייע בשירותיו של משרד עורכי דין המתמחה בתחום.
נשמח לעמוד לרשותכם